Het South Beach dieet wordt ook wel het sterrendieet genoemd. Dit dieet is namelijk populair onder vele modellen, acteurs en actrices en andere beroemde sterren die dagelijks op de televisie en in bladen verschijnen. Deze 'celebrities' hebben het inmiddels wereldberoemde dieet uit Miami, Amerika opgepikt.

Wat is het South Beach dieet?

Het South Beach dieet wordt niet zomaar een dieet genoemd. Het is een leefwijze. Je hoeft hierbij niet te letten op het aantal koolhydraten of het vet dat je binnenkrijgt. Je leert te vertrouwen op de goede koolhydraten en vetten. Je wordt gestimuleerd om pure en verse voedingsmiddelen te nuttigen die niet bewerkt zijn. Denk bijvoorbeeld aan vergeperst sinaasappelsap in plaats van sap uit een pak met toegevoegde suikers en kleur- en smaakstoffen.

Hoe werkt het South Beach dieet

Het South Beach dieet werkt in drie stappen.

  • De eerste stap bestaat uit twee weken de gewone porties vlees, vis en schaaldieren eten en voldoende groenten. Brood, aardappelen en andere koolhydraatrijke producten zijn echter die eerste weken niet toegestaan. Olijfolie, kaas en noten juist weer wel omdat deze de goede koolhydraten bevatten. Je hoeft geen hongergevoel te krijgen omdat je juist wordt aangemoedigd zoveel te eten tot je vol zit. En er mag zelfs een tussendoortje worden genuttigd. Na deze twee weken ben je dan 3 tot 6 kilo afgevallen en heb je geleerd wat de goede koolhydraten zijn.
  • Stap twee. In deze fase mag je weer de producten eten en drinken die je voor stap één ook tot je nam. Zoals brood en aardappelen. Echter worden deze wel één voor één aan je South Beach dieet toegevoegd. Tijdens stap twee verlies je nog circa een halve kilo per week.
  • Stap drie is eigenlijk het besef dat je dieet niet langer meer een dieet is maar een leefwijze. Je eet wat je wilt maar houdt in het achterhoofd welke goede en welke slechte koolhydraten zijn. Echter moeten bewerkte voedingsmiddelen, zoals sappen met toegevoegde suikers, en snoep wel volledig uit je leven gebannen blijven. Het laatste spreekt eigenlijk wel voor zich.

Hoe is het South Beach dieet ontstaan?

Dokter Arthur Agatston heeft het populaire South Beach dieet ontwikkeld. Hij is bekwaam cardioloog met een eigen praktijk en ondervond veel klachten van zijn patiënten. Dit uiteraard met dank aan overgewicht en slechte vetten. Hij ondervond dat de meeste diëten zijn patiënten niet hielpen en ontwikkelde een dieet dat hart- en vaatproblemen, in combinatie met overgewicht, zou verminderen. Hij maakte een onderscheid tussen goede en slechte koolhydraten en goede en slechte vetten. Nadat dokter Arthur Agatston goede resultaten had geboekt bij zijn patiënten, werd het al spoedig opgemerkt bij vrienden, familie et cetera van dezelfde patiënten. Ook zij gingen het dieet volgen en boekten dezelfde goede resultaten. Na deze ontwikkelingen bleef het niet ongemerkt en ging de pers hierover schrijven. En zodoende werd het South Beach dieet een wereld groot succes.

Het South Beach dieet is dankzij het feit dat je geen honger hoeft te lijden en toch vele kilo's af kunt vallen, immens populair geworden. En terwijl je deze leefwijze volgt verbeterd je conditie en samenstelling van je bloed.