Gezonde voeding

Om gezond te leven dien je gezonde voeding in te nemen. Maar wat is feitelijk gezonde voeding? Enerzijds houdt het een stukje aanpassing in van je leven omdat je via gezonde voeding beter in je lichaam wilt zitten, door onder andere af te vallen. Anderzijds is het een bewust keus voor de inname van specifieke ingrediënten welke gecombineerd een volwaardige maaltijd zijn echter waar men niet van aankomt. Door die combo kun je goed afvallen en een mooi stabiel lichaamsgewicht behouden. Neem gezonde voeding in zodat jij een gezonder lichaam krijgt en kunt onderhouden.

Welke voedsel moet je mijden?

Gezonde voeding is weten wat je niet moet eten. Veelal ligt het voor de hand. Het is van belang om verzadigde vetten te voorkomen omdat je daarmee aankomt. Anderzijds is het ook nuttig om snel verbrandende koolhydraten te vermijden. Belangrijke categorie welke wordt vergeten zijn reeds geprepareerde maaltijden zoals ingeblikt voedsel en wave maaltijden. Deze zijn veel te zout waarnaast je niet weet wat voor stoffen je allemaal inneemt. Het samenstellen van gezonde voeding is dus direct aan volwaardige producten gerelateerd. Dat houdt concreet in dat je zelf voedsel moet gaan uitzoeken en zelf klaarmaken.

Wat wel te eten?

Onverzadigde vetten zoals vis en noten zijn uitermate goed voor het lichaam. Ze worden aangewend voor lichaamsfuncties en worden niet opgeslagen. Dit vormt dan ook de basis van gezonde voeding. Uiteraard moet je ook:

  • afdoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen in de vorm van groene bladgroente en niet te zoet fruit;
  • alle soorten zuivel kun je gebruiken om lekkere voeding samen te stellen (zelf een aardbei melk mix te maken is vullend en lekker);
  • mager vlees echter niet meer dan honderd gram ongebraden per keer, waarbij je in olijfolie bakt en niet in boter;
  • enzovoorts.

Meest belangrijk is weet wat je inneemt aan voeding en dus moet je de ingrediënten zelf selecteren. Vermijd altijd reeds geprepareerde maaltijden.

Hoe vaak eten is gezond?

Veelal wordt gedacht dat vaak eten ongezond is omdat men denkt dat er teveel aan voedingsstoffen binnenkomen. Op zich is dat waar indien het ongezond eten en hartigheid betreft. Feitelijk is het zelfs beter voor het lichaam om vaker te eten omdat daarmee de stofwisseling wordt verhoogd. Stap af van het traditioneel drie maal per dag eten, echter verspreid over de hele dag een aantal eetpauzes. Gewoonlijk eet je voor acht uur ’s ochtends ontbijt, twaalf uur ’s middags lunch en zes uur ’s avonds de hoofdmaaltijd. Zorg ervoor dat je altijd een goed ontbijt inneemt omdat dit de belangrijkste maaltijd van de dag is. Neem echter om tien uur ’s ochtends en drie uur ‘s middags een gezonde lekker snack en beperk de hoeveelheid dat je eet tijdens de lunch en diner. Zodoende kun je een meer gebalanceerde voeding binnenkrijgen waarbij je maag continu actief is.

Combineren met afvallen

Gezond eten is van groot belang om een gezond lichaam te hebben. De inname van gezonde voeding zorgt ervoor dat er geen vetopslag is en dat men met de tijd gewicht verliest. Op die manier vormt gezonde voeding de basis van het afslanken van het lichaam, maar ook om het lichaamsgewicht op een stabiel niveau te houden.

Beweging

Een gezond lichaam gaat uiteraard gepaard met voldoende beweging. Het klinkt simpel maar door wat vaker de trap te nemen, eens een blokje om te lopen of met de fiets naar het werk zorgt ervoor dat het lichaam wordt getraind. Gezonde voeding tezamen met beweging zorgt ervoor dat je veel energie verbrandt waardoor je een gezond lichaam in stand kunt houden.